Pa so prišli toplejši dnevi in možnost izvedbe naše že tradicionalne obogatitvene dejavnosti, ki jo vodita že vrsto let naša fizioterapevtka Tatjana Dvoršak in delovna terapevtka Kristina Škrabel ob sodelovanju specialnih pedagoginj oz. vzgojiteljic – pomočnic.

Letos smo konec maja izvedli že dve ponovitvi tridnevne oblike terapevtskega plavanja z elementi Halliwickove metode dela za enoto Mehurčki Tezno (7.5.-9.5.2024) in enoto Sovice (22.5.-24.5.2024) iz Doma Antona Skale. Na plavanje pa čakata še dve enoti otrok – enota Veveriček (5.6.-7.6.2024) iz Fochove in enota Lenka (12.6.2024-14.06.2024).

Plavanje poteka na Fontani, kar izpeljemo s finančno pomočjo Društva Sonček. Starši pripeljejo svojega otroka na Fontano in skupaj z njimi “plavajo” v bazenu po navodilih naših terapevtk. Preko posameznih načrtnih vaj, preko igre in pesmic terapevtki s pomočjo staršev sledita programu desetih osnovnih točk Halliwick programa (mentalna prilagoditev, sprostitev, vertikalna rotacija, lateralna rotacija, kombinirana rotacija, vzgon, ravnotežje v mirovanju, drsenje s turbulenco, osnovno premikanje in plavanje). Zraven vsega tega pa otroci pridobijo pomembne izkušnje s področja samostojnosti in skrbi zase, se prilagajajo na novo okolje in s tem razvijajo pomembne socialne veščine in spretnosti.

Dostopnost