Spoštovani starši

Vlada Republike Slovenije je 17. 1. 2022 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 in Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Obe spremembi sta objavljeni v Uradnem listu RS, št. 8/22 z dne 17. 1. 2022 in sta neposredno povezani z delom v šoli.

Za otroke v vrtcu, šoli in domu je pomembno predvsem naslednje:

  1. Izjema od napotitve v karanteno so zaposleni v dejavnosti vzgoje in izobraževanja pod pogojem, da v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika vsakodnevno opravijo testiranje s hitrim testom ali testom samotestiranje na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.
  2. Izjema so tudi otroci v šoli, vrtcu in domu, ki so imeli visoko tvegani stik v vzgojno-izobraževalnem zavodu, razen kadar je v posameznem oddelku potrjena okužba pri več kot 30 odstotkih otrok oz. učencev. Ti učenci se morajo v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika vsakodnevno samotestirati v šoli. V primeru visokorizičnega stika priporočajo tudi vsakodnevno testiranje za otroke v vrtcu.

Učencem ni potrebno opravljati vsakodnevnega samotestiranja namesto napotitve v karanteno, če:

  1. so preboleli COVID-19 in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni ali pa
  2. so preboleli COVID-19 in bili ustrezno cepljeni ali
  3. predložijo dokazilo o negativnem rezultatu testa HAG, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa.

NIJZ priporoča, da se tudi otroci, ki izpolnjujejo pogoje za izjeme od karantene, ravno tako vsakodnevno samotestirajo, v času, ko se morajo ostali otroci obvezno samotestirati namesto napotitve v karanteno.

S spremembo odloka učencem pripada 20 testov HAG za samotestiranje na mesec.

Oba odloka začneta veljati 19. 1. 2022.

Hvala za sodelovanje in vse dobro.

Milojka Sevšek

ravnateljica

Dostopnost