Še posebej v teh dnevih, ko moramo vsi upoštevati napotke vlade in se zadrževati predvsem doma, smo vsi v veliki preizkušnji, kako to »zdržati«. Obdajajo nas različna čustva. Pogosto ta čustva nevede prenašamo na naše otroke. Otroci, ki pa imajo različne težave in primanjkljaje v svojem razvoju, le-ta še posebej občutijo, nekateri jih ne razumejo, spet drugi pa jih skušajo razbrati iz naše mimike obraza, telesa ali naših kretenj….

Po drugi strani pa je še za nekatere, ki so sicer malo razbremenjeni, ko njihovi otroci hodijo v vrtec ali šolo, v sedanjem času toliko težje. Nekateri starši še zraven skrbi za svoje otroke, morate delati od doma ali celo normalno delate…

Kako torej uspešno plavati med vsakdanom, skrbjo za otroke, skrbjo za gospodinjstvo in svojim delom, počutjem? Generalnega recepta sicer ni, a morda vam pride prav kateri izmed spodnjih napotkov.

Tudi doma si ustvarite dnevno rutino tako, kot so jo otroci sicer vajeni v vrtcu. Otroke skušajte spodbujati k čim večji samostojnosti tekom celotnega dneva, da ohranijo spretnosti in veščine, ki jih tudi sicer obvladujejo…

Med drugim je zdaj tudi čas, ko se vsi moramo malo ustaviti in nekatere stvari narediti počasneje… Tudi otroke lahko več vključujemo v svoje vsakdanja opravila.

Ne pozabimo na gibanje. Nekateri otroci morajo vsakodnevno telovaditi in se razgibavati po navodilih fizioterapevtov, ki so vas tega priučili. Če je lepo vreme, lahko še vedno greste kot družina na sprehod.

Preko interneta različne institucije ponujajo brezplačne lutkovne predstave ali druge poučne vsebine. Najdejo se tudi kakšne pesmice, ki jih lahko poslušate in se jih skupaj z otroci naučite.

Še vedno je zelo dobrodošlo prebiranje knjig. Zagotovo boste kje doma našli še kakšno pozabljeno knjigo.

Predvsem pa si vzamite čas in poslušajte, opazujte svojega otroka. Opazujte njegovo vedenje, če ne zmore govoriti in skušajte razbrati, kaj vam želi preko tega sporočiti.

In seveda, objamite svojega otroka, čeprav stiki v teh okoliščinah niso priporočljivi.

Za vas smo pripravili 1001 IDEJ za zaposlitve in aktivno preživljanje prostega časa.

V kolikor pa nas želite kaj povprašati smo vam na voljo na poštnem naslovu:

info@popp-maribor.si

Dostopnost