Božično žito imamo danes za okras v prazničnih dneh, v preteklosti pa so verovali, da bo letina v prihodnjem letu obilnejša, če bodo pred božičem posejali mlado žito.  

Pravočasna setev

Božično žito nam bo ozelenelo v prazničnih dneh, če ga bomo posejali ob pravem času. Kar nekaj datumov je v navadi, ko lahko sejemo božično žito. Najbolj priljubljen datum za setev božičnega žita je med 8. in  13. decembeom.   Pri času setve upoštevajmo, da ima seme za kalitev dovolj vlage in primerno temperaturo in da bo pri višji temperaturi ozelenelo hitreje.

Kako se lotimo dela

Pšenico posejemo v plitve okrasne posodice ali pa kar v podstavke za cvetlične lončke. Seme enakomerno razporedimo v posodici, v katero smo predhodno nasuli plast zemlje in ga rahlo vdelamo v zemljo ter zalijemo. Pazimo, da je zemlja primerno vlažna in da se ne izsuši. Namesto zemlje lahko uporabimo tudi debelejšo plast vate, ki jo pred setvijo dobro namočimo z vodo. Seme enakomerno razporedimo po navlaženi vati in ga rahlo potisnemo v vato ter skrbimo, da se ne izsuši. Ker ima seme zalogo hranil za začetno rast v semenu, bo uspevalo tudi v vati. Po določenem času bo začelo rumeneti, vendar ne prav kmalu.

Ko žito ozeleni

Postavimo na mizo, lahko pa tudi na svetlo okensko polico in ga imamo za okras vse dokler je lepe zelene barve. V primeru, da zraste previsoko, ga lahko porežemo na želeno višino.

Dostopnost